Stopařský přebor 2009

15.09.2009 10:52

13. ročník stopařského přeboru je za námi. Letos si přijelo a přišlo zazávodit celkem 43 závodníků (12 v kat.A, 20 v kat.B, 11 v kat.C)! I přes toto množství závodníků jsme mírné komplikace zvládli a doufáme, že ke spokojenosti všech účastníků. 

Čuchalo se na vzrostlejším obilí. Počasí bylo krásné a slunečné ne však tak ideální na stopy, v sobotu foukal silný vítr, v neděli ještě silnější a tento vítr se prohnal i výsledkovou listinou. Nicméně zde se ukázali opravdoví stopaři, kteří dokázali, že i v těchto podmínkách se dá bez větších obtíží pracovat a dokonce s vynikajícími výsledky.

Sobotním odpolednem, po provedení poslušností a vyhlášení závodníků v kategorii A, provázely ukázky výcviku poslušnosti našich členů, ukázky obrany sportovní, služební a buldočí. Následovalo vyhlášení kategorie A a potom se jezdilo na konících. Pak už se hrálo, zpívalo a tančilo společně se Šumperskou skupinou Zbořec...

Článek od Radka Morávka níže

Fotky z ukázek
Fotky účastníků z vyhlášení všech kategorii
A pár fotek ze stop a poslušností

(fotky jsou od různých autorů, kterým za ně děkujeme - Ala, Vojtěch Vitásek, Pepa, Martina)

Kategorie A

Pořadí Jméno psovoda Jméno psa (plemeno) Počet bodů
1 Hana Honsová Oskar (kříženec) 186/200
2 Zbyněk Novák Virgo GÁJA-NOVA 179/200
3 Ladislav Vašíček Any 178/200

 + ocenení nejlepší stopař: Jaroslav Marek a RTW Falko bez PP - 98 bodů.

Kategorie B

Pořadí
Jméno psovoda Jméno psa (plemeno) Počet bodů
1 Bedřich Burkoň Qwinto Niox (NO)

177/200

2 Miloslava Brázdilová Lotka Anrebri (NO) 174/200
3 Michal stránský Vik (NO)

166/200

Kategorie C

Pořadí Jméno psovoda Jméno psa (pemeno) Počet bodů
1 Ivona Pyšková Arie od Koňské hřívy (CHP) 285/300
2 Karel Kovač Akim Alukuk (BOM) 236/300
3 Ladislav Košler Aras bez PP (NO) 229/300

 


Za podporu finančí i hmotnou děkujeme těmto sponzorům:


MESPOL Medlov, a.s.
Obec Nový Malín
KRAKO-WELDING, s.r.o., Nový Malín
Luděk Janků - MERIS, Bludov
Kavárna V Zátiší, Nový Malín
Lesnictví - těžba dřeva, Miroslav Kolínek

 Jaroslav Žalčík - HATECH

—————

Zpět


Stopařina na vzestupu

O víkendu ve dnech 25. – 26. dubna 2009 se do Nového Malína sjeli, již po 13., příznivci stopařiny ze všech koutů ČR. A to ve velkém počtu – celkem 43 závodníků. Tak jako každý rok se soutěžilo ve třech kategoriích. Všichni se chceme zlepšovat a nestát na místě (nebo ne?). My jsme si toho vědomi a proto došlo k několika drobným změnám v kategorii A a B.

V kategorii A sice proběhla poslušnost podle zkoušky ZVV1, ale do stopy přibyl 1 ostrý lom a jeden úsek. Bylo zde vidět, že někteří soutěžící se striktně drží při nácviku pouze zkušebního řádu a nepřemýšlejí o rozvoji schopností svých a svého psa. O tom svědčí i to, že někteří závodníci měli obtíže i s položením stopy s ostrým lomem (místo lomu dělali obloučky) a následné vypracování těchto lomů dělalo většině psů problémy.

Druhá kategorie byla rovněž obměněna v technické části a to tak, že u hodinové stopy přibyl úsek pokládaný v oblouku o průměru asi 60 metrů. Této kategorie se zúčastnilo 20 závodníků což vypovídá i o zvýšeném zájmu o tuto disciplínu.

V kategorii C neproběhli žádné změny. 1. disciplína – vyhledání nábojnic – byla ztížena prostorem ve kterém byla zaschlá, tlející tráva a jablka. Psi s tím měli výrazné potíže a jen jediný získal v této disciplíně plný počet bodů a to fenka chodského psa Arie od Koňské hřívy Ivony Pyškové (ta také kategorii C s naprostým přehledem vyhrála). Následovalo vypracování 5ti hodinových stop.

Tímto bylo sobotní zaměstnání pro psovody a psy ukončeno. Následovalo vyhlášení závodníků kategorie A na které navazovala ukázka výcviku psů z řad našich členů, poté se jezdilo na koních z jezdeckého oddílu ranče Viktoria Šumperk – Temenice. Nechyběl ani společenský večer s bluegrassovou skupinou Zbořec ze Šumperka.

V neděli se od rána pokračovalo vypracováním dvouhodinových stop kategorie B a vypracováním tříhodinových stop, s vyhledáním nášlapu, bez identifikačního předmětu, ve čtverci 20x20 metrů, kategorie C.

Celý víkend provázelo krásné slunečné počasí, které ale už nebylo tak vhodné pro vypracování stop a v neděli se přidal silný vítr se kterým se soutěžící psi nedokázali úplně vyrovnat. Vítr způsobil, že se pach kladečů posouval a až k zemi se tohoto pachu dostalo minimum. Právě v těchto momentech se ukázali praví stopaři! I přes tyto obtíže bylo vyjádření rozhodčích u těchto kategorií kladné a bylo znát, že úroveň soutěžících psů se stále zvyšuje. Celá soutěž proběhla ve sportovním duchu a přátelské atmosféře všech soutěžících a jejich doprovodů a organizátorů celé soutěže.

Posouzení jednotlivých kategorií se na výbornou zhostil sbor rozhodčích, kterými byli v kategorii A pan Karel Pavlík, k kat. B vzhledem k počtu závodníků byli tentokrát 2 rozhodčí a to paní Iveta Skalická a pan Blahoslav Kouřil, v kat. C pan Radek Fuksa zástupce vedoucího výcvikového střediska služebních psů a psovodů policie ČR v Dobroticích u Holešova. Za jejich precizní práci bychom jim a rovněž všem kladečům chtěli poděkovat.

Celá tato akce by se nemohla konat bez přispění sponzorů za což jim náleží rovněž obrovský dík: Almika s. r. o., pivovar Holba, Orling, MESPOL Medlov, a. s., KRAKO-WELDING, s. r. o., Luděk Janků – MERIS, Kavárna V Zátiší, Lesnictví – těžba dřeva – Miroslav Kolínek, Jaroslav Žalčík – HATECH, obec Nový Malín, Řeznictví, uzenářství – Rýznar.

Radovan Morávek